FRANCIS GOYA

FRANCIS GOYA

Francis Goya is een Belgisch gitaarvirtuoos geboren in Luik in 1912. De jonge Francis krijgt zijn eerste gitaar als hij twaalf is. Vier jaar later vormt hij met zijn broer en enkele vrienden zijn eerste groepje, in 1966 gaat hij samen met de zanger Lou Depryck die later Two Man Sound zal oprichten.

In 1970 wordt hij lid van de professionele soulband ‘JJ band’. Als studiomuzikant begeleidt hij op het podium onder meer Demis Roussos, The Three Degrees en Vicky Leandros, Barry White, Shirley Bassey e.a.
In 1975 breekt hij door met zijn eerste soloplaat ‘Nostalgia’ waarmee hij alle hitparades verovert en de wereld rond toert. Alleen van deze soloplaat werden er wereldwijd meer dan 25 miljoen exemplaren verkocht. Sinsdien behoort Francis Goya tot de absolute wereldtop en is vandaag steeds nog een veel gevraagde gast. In zijn indrukwekkende carrière bracht in totaal 35 LP’s en CD’s uit en verkocht meer dan 40 miljoen exemplaren. Zijn liefde voor Latijns-Amerikaanse muziek zet hem later ook aan om, naast zijn andere muziek, een CD met Braziliaanse nummers uit te brengen. De muziek van Francis Goya is niet alleen geliefd bij het grote publiek maar ook grote artiesten werden geïnspireerd door diens muziek. O.a. scoorde de Amerikaanse rapper Busta Rhymes in 2006 in de Amerikaanse hitlijsten met de single ‘New York Shit’, een herwerkte versie van Goya’s ‘Faded Lady’. Van deze single werden meer dan twee miljoen exemplaren verkocht.

Francis Goya beheerst een indrukwekkend internationaal repertoire van grote klassiekers op gitaar. Hij is als het ware een levende jukebox waar men alle evergreens op terug kan vinden. Een optreden van Francis Goya is uiterst geschikt voor luisterconcerten, huwelijksfeesten, recepties en bedrijfsfeesten.